Info om  djur   Fråga   Svar   Djurfakta   Artiklar   Källor 

Lunds universitet
Facebook

Människohjärnan sedd underifrån

Anders Lundquist

Människans hjärna

Människans hjärna sedd underifrån. Klicka här så kommer bilden i ett eget fönster. Pannan är uppåt på bilden och nacken neråt. Hjärnan består av fem huvuddelar.
    Den översta och största hjärndelen är storhjärnan (cerebrum; ljusgrå på bilden) som består av två halvor, höger och vänster hemisfärer. Varje hemisfär innehåller fyra lober: pannlob (frontallob), tinninglob (temporallob), hjässlob (parietallob; syns ej) och nacklob (occipitallob; syns ej). Dessutom finns i storhjärnshemisfärerna det limbiska systemet (syns ej) och basalganglierna (basala kärnorna; syns ej).
    Nedanför storhjärnan följer mellanhjärnan (diencephalon; ljusblå) av vilken bara den undre delen (hypothalamus) syns på bilden.
    Efter mellanhjärnan följer mitthjärnan (mesencephalon; violett) av vilken endast en liten bit syns.
  Sedan följer bakhjärnan (metencephalon). Den består av två delar: hjärnbryggan (pons; ljusbrun) och lillhjärnan (cerebellum; randig i grått och svart). Lillhjärnan syns i figuren både till höger och till vänster, men dess mittdel är dold.
    Den femte och sista hjärndelen är förlängda märgen (medulla oblongata; ljusgrön).
    Förlängda märgen övergår i ryggmärgen (medulla spinalis; smutsgul) som inte hör till hjärnan.
    På bilden syns också luktbulben (mörkt grå) som ingår i storhjärnan och tar emot information från näsans luktslemhinna. Vidare syns synnervskorset (mörkgrönt) via vilket de båda synnerverna (här avskurna) löper från ögonen till mellanhjärnan. Hypofysen (undre hjärnbihanget) utgår från mellanhjärnan, men är på bilden bortskuren så att man bara ser dess stjälk (infundibulum; klarblå). Trigeminusnerven (avskuren) är den femte hjärnnerven som bland annat styr tuggmuskler och tar emot sinnesintryck från ansiktet. Flera andra avskurna hjärnnerver syns på bilden. De har samma mörkgröna färg som trigeminusnerven.
    Inuti pyramiderna på förlängda märgens framsida finns viktiga nervbanor som styr kroppsrörelserna. Notera också att grå substans ligger i centrum av den avskurna ryggmärgen. I storhjärnan och lillhjärnan ligger den grå substansen ytligt i form av bark.
    Färgerna på bilden överensstämmer inte med de verkliga. The image above has been modified after an original with copyright Corel Corporation.

 

Till början på sidan


Zoofysiolog, skribent och webbansvarig:
Anders Lundquist, senior universitetslektor emeritus
Adress: Biologiska institutionen, Lunds universitet, Biologihus B, Sölvegatan 35, 223 62 Lund
Telefon: 046-222 93 53
E-post:
Senast uppdaterad: 11 februari 2015
Webbplatsen använder kakor. Surfar du vidare, godkänner du detta. Läs mer här.

Creative Commons License
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 2.5 Sverige Licens.